Zelfvertrouwen
Mindset

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Het hebben van zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel van een gelukkig en succesvol leven.  Zelfvertrouwen hebben is in wezen hoe je over jezelf denkt. Over je persoonlijke eigenschappen, je vaardigheden en capaciteiten. Iemand met een hoog zelfbeeld zal zich meer focussen op de positieve eigenschappen en zichzelf zien als een bekwaam en getalenteerd persoon, terwijl iemand met een laag zelfbeeld weinig zelfvertrouwen heeft. Hieronder lees je 5 tips hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

1. Praat met vrienden of familie

Soms kan het moeilijk zijn om precies te weten waardoor ons zelfvertrouwen laag is. Daarom is een van de beste dingen die je kunt doen, is praten met een goede vriendin of een familielid. Als je je zorgen kunt uiten, kan het je helpen te begrijpen waar dit vandaan komt. Als de persoon die je vertrouwt je goed kent, kan die persoon je wat inzicht bieden dat je misschien zelf niet ieder hebt gezien. Ten slotte kan het praten over iets waar je mee zit een hele opluchting voor je zijn. En simpelweg het uiten je zorgen kan ervoor zorgen dat je jezelf rustiger voelt en jezelf beter kunt voorbereiden op komende uitdagingen. Bovendien hebben je vrienden en familie de neiging om goed over je te denken en het horen van positieve opmerkingen van hen kan een echte boost zijn voor je zelfvertrouwen. 

2 Visualiseer en zie hoe je gevoel van zelfvertrouwen groeit 

Als je aan je reis naar meer zelfvertrouwen begint, kan het moeilijk zijn om te zien wat het eindresultaat zal zijn en waar je eigenlijk naar toe wilt werken. Hierbij kan visualisatie helpen. Hoe doe je dat: ga in een comfortabele stoel zitten in een ontspannen houding, sluit je ogen en begin je te concentreren op je ademhaling. Begin vervolgens een beeld in je hoofd op te bouwen van hoe je eruit zou zien en hoe je zou handelen met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Waar ben je? Wie is bij jou? Let op de details en geniet van het gevoel van zelfvertrouwen en geluk. Terwijl je bezig bent met het opbouwen van je zelfvertrouwen, zorg er dan voor dat je dit beeld te allen tijde in hoofd hebt als je in situaties komt waarin jij je onzeker voelt.  

3 Schrijf je zorgen op

Als je eenmaal je zelfvertrouwen hebt onderzocht en een idee hebt van de problemen en symptomen waar jij mee zit, is het tijd om uit te zoeken wat je persoonlijke triggers zijn en wanneer je zelfvertrouwen het hoogst is of het laagst. Pak je journal erbij en schrijf deze bevindingen op. Als je een journal hebt waarvan je de look en feel leuk vindt, zal je het heel waarschijnlijk vaker gaan gebruiken. Bewaar jouw journal op een plek waar je hem vaak ziet. Verder geeft de journal je iets om naar terug te kijken en kan je jouw proces naar meer zelfvertrouwen volgen.  

4. Begin met bewegen

Sporten kan ontmoedigend zijn, vooral als je al last hebt van weinig zelfvertrouwen. Naar een sportschool gaan of naar een groepsles gaan, kan het laatste lijken wat je zou willen doen. Wandelen is daarom ook een goede optie en dan vooral in de natuur. Slechts een wandeling van een half uur per dag kan je gezondheid en emotionele welzijn aanzienlijk verbeteren. Ga wandelen bij daglicht, in een natuurlijke omgeving. Het zonlicht zal je huid verwarmen en dit zal je direct een beter gevoel geven. 

5. Ruim je kledingkast op 

Als je kleding draagt die niet goed past of waar je je niet prettig bij voelt, kan dat je soms onbewust een laag zelfbeeld geven. Probeer daarom je oude kleding of de kleding die volgens jou niet bij je passen weg te doen. Zorg ervoor dat de kleding die je bewaart, de kleding is waarin je je echt goed voelt. Je oude kleding hoef je niet weg te gooien. Probeer ze te verkopen op sites zoals Marktplaats of breng ze naar een goed doel dit kan je ook extra zelfvertrouwen geven omdat je met je oude items een goed doel hebt geholpen.


Boekentip:

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Ook interessant om te lezen:

Neem een kijkje in onze webshop:

Dit vind je misschien ook leuk...