Met de stroom mee
Mindset

6 stappen om een positieve mindset te ontwikkelen: met de stroom mee

Het leven vraagt je om mee te stromen, ook wanneer het minder goed met je gaat. Met de onderstaande 6 stappen kun je een positieve mindset ontwikkelen, waardoor je makkelijker in een flow komt en blijft.

Al wandelend door het bos wordt mijn aandacht getrokken door een stromend beekje. Mijmerend ga ik op het bruggetje staan. Ik denk aan dat alles mee stroomt in het beekje. Geen enkel takje, blaadje of steentje bedenkt zich om tegen de stroom in te gaan. Ik gooi een blaadje in het water. Het blaadje gaat met de stroom mee, soms zinkt hij wat dieper om daar even te zijn. Daarna drijft hij weer naar boven en gaat in de snelheid van het stroompje mee. Soms is er een obstakel en blijft het blaadje liggen waar het is, om na een tijdje weer verder mee te stromen. Prachtig wat de natuur ons wil laten zien. Want dit is precies wat wij, mensen, ook mogen doen. Meegaan in het ritme en ons overgeven aan het leven. Er wordt niet voor niets gezegd: “Go with the flow!”

Wat is flow?

Het leven bestaat uit diepte- en hoogtepunten. Hoe vaak denk je bij de hoogtepunten niet hoe fijn en voorspoedig alles gaat? Alles lijkt mee te zitten, zonder dat het extra moeite kost. Je zit in een flow.

Flow is een geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. Flow is het optimaal beleven van een moment. Het speelt zich af in het hier en nu. Flow is een Engels woord voor ‘stroom’. “Go with the flow” betekent “Met de stroom mee”. Hierboven wordt ‘flow’ gerelateerd aan activiteiten, maar je kunt ook in het algemeen in je leven in een flow zitten. Het is een positieve mindset, waardoor het leven je gemakkelijker afgaat. Flow bereik je sneller bij hoogtepunten.

Ook wanneer het minder goed gaat

Hoe kun je in de flow blijven op momenten waar het minder goed gaat? De dieptepunten in je leven vragen je ook om mee te stromen. Zoals je weet kost tegen de stroom in zwemmen ontzettend veel energie, net zoals je vast wilt blijven houden aan iets. Als je even weer kijkt naar dat blaadje in het stromend beekje. Het blaadje geeft zich compleet over aan het water. Wij zijn dat blaadje en het water is ons leven.

6 stappen om in een flow te blijven

Om in een flow te komen en te blijven, ook wanneer je in een dip zit, kun je onderstaande stappen volgen:

1. Hier en nu

Hoe verleidelijk het ook is om terug te kijken en de film opnieuw af te spelen of het verlangen naar goede tijden en daarop volledig te gaan focussen. Beiden manieren veranderen niet de situatie waar in je nu zit. Op dit moment zit je in een dip en voel je je heel naar en verdrietig. Dat is nu de situatie en brengt ons naar het tweede punt.

2. Acceptatie

De huidige situatie waarin je zit, is de situatie die er nu is en welke je niet direct kan veranderen. Door dit te accepteren, kost je het minste energie.

3. Doorvoelen

Wanneer je in een dip zit, ervaar je allerlei gevoelens. Boosheid, verdriet, angst, onzekerheid. Gevoelens die erbij horen en juist ook mag toelaten. Door je gevoelens te erkennen, zal het je op een gegeven moment ruimte en lucht geven. Het kan helpen om er met anderen over te praten. Delen = helen. De gevoelens zullen op den duur minder heftig zijn, waardoor de mist langzaamaan wegtrekt. Dit brengt ons naar het volgende punt.

4. Vertrouwen

Na het doorvoelen van al jouw emoties die je ervaart, zul je steeds meer vertrouwen krijgen. Vertrouwen in de toekomst. Je kijkt weer wat verder vooruit en weet dat je weer omhoog zal krabbelen, dat het goed zal gaan komen. Ook ervaar je zelfvertrouwen. Je bent door het diepste dal gegaan. Het is je gelukt! Je hebt jouw kracht en doorzettingsvermogen ervaren.

5. Affirmaties en dankbaarheid

Om uit dat dal te komen en het leven steeds meer als hoogtepunt te gaan ervaren helpt het je om dagelijks affirmaties op te zeggen. Affirmaties zijn positieve gedachten. In het artikel hoe maak je affirmaties lees je hoe je affirmaties kan formuleren. Ook dankbaarheid helpt jou uit je dal. Door te focussen op positieve dingen in je leven, richt je minder de aandacht op je dip. Beiden zijn erg krachtig en helpen je mee aan een positieve mindset te ontwikkelen.

6. Afleiding

Naast bovenstaande tips, helpt het ook erg goed om afleiding te gaan zoeken. Met anderen of juist alleen. Belangrijk is om activiteiten te gaan waar je blij van wordt en energie van krijgt. Focus op de positieve dingen in jouw leven, naast de acceptatie van je dip. Zoek hier in een balans! Alleen maar afleiding zoeken in je dip, werkt niet mee en kom je niet van in een flow. Je bent je dan aan het verzetten en erkent niet je gevoelens (stap 3).

Flow vraagt om een positieve mindset

Met deze 6 tips kun je een positieve mindset ontwikkelen, ook wanneer het wat minder goed met je gaat. Het leven zal uit diepte- en hoogtepunten blijven bestaan, daar heb je geen invloed op. Wel kun je invloed uitoefenen hoe diep en lang dat dal zal zijn. Lukt het je niet vandaag? Dat geeft niet, morgen heb je weer een nieuwe kans!

“De kunst is om in een flow te blijven, hoe sterk de stroming ook is!”

Quote Margreet

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

* indicates required

Mijn naam is Margreet (42 jaar) en ik woon samen met mijn gezin in Zuid-Zweden. In de zomer van 2021 zijn we geëmigreerd, een langgekoesterde droom. Op dit moment ben ik fulltime moeder van 3 jonge kinderen, leer ik Zweeds en schrijf ik graag inspirerende blogs en over ons Zwedenavontuur. Daarnaast vind ik het heerlijk om er op uit te gaan, zowel met gezin als alleen. Wandelen, fietsen, motorrijden. Als er maar natuur om mij heen is. Verder houd ik enorm van zingen, lezen, zon, zelfontwikkeling, maar experimenteer ik ook graag met bakken van brood, taart en gebak. Ondertussen zijn we op zoek naar ons droomhuis, waar ruimte is voor een gastenverblijf en om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te gaan leven. Wil je meer weten over ons Zwedenavontuur en al mijn persoonlijke schrijfsels? Neem gerust een kijkje op www.soulshinewriter.wordpress.com

Dit vind je misschien ook leuk...