Astrologie

Betekenis van de planeten in de astrologie

De planeten in de astrologie representeren de belangrijkste motieven achter alle acties en innerlijke behoeftes van een mens. Samen met de zon en de maan vormen de acht planeten de basiselementen van astrologische kennis. Voor de mensen uit de oudheid waren de planeten goden en de moderne astrologie ziet ze als archetypen. Ze worden geassocieerd met psychische energie of impulsen die we allemaal uitdrukken, in een of andere vorm.

Invloed van planeten

In de traditionele astrologie worden de planeten geïnterpreteerd als goed of slecht. De moderne benadering van astrologie is echter niet zo zwart-wit. In plaats daarvan zien we daarin een weerspiegeling van de menselijke ziel, die vele facetten kan hebben. In de geboortehoroscoop kan Saturnus bijvoorbeeld negatief worden uitgedrukt, in de vorm van twijfels of een minderwaardigheidscomplex, maar het kan zich ook manifesteren in een sterke vastberadenheid om belangrijke doelen te bereiken. Het hangt van de persoon af hoe hij zich van deze energie ontdoet. In sommige perioden van het leven kan iemand voorbestemd zijn om de donkere, onaangename kant van de invloed van de planeten te voelen of omgekeerd, de lichte, positieve planetaire energie.

Elke planeet in de astrologische kaart heeft zijn eigen dynamiek. De invloed van de planeten kan sterk, zwak, complex, tegenstrijdig, onbeduidend zijn. Sommige zullen domineren, terwijl andere minder uitgesproken zullen zijn.
In de ruimte is alles met elkaar verbonden, dus als er iets gebeurt in het heelal, zal het zeker hier op aarde worden weerspiegeld. Dit is hoe het bekende principe van astrologie, geformuleerd door Hermes Trismegistus, werkt – Zo boven, zo beneden. Planetaire invloed wordt niet alleen weerspiegeld in de eigenschappen van het individu, het manifesteert zich in alle vormen en sferen van het leven. Hun impact is in alles terug te zien: in de mensen om je heen als in de situaties die je aantrekt.

Persoonlijke, sociale en interpersoonlijke planeten

  • De zon, maan, Mercurius, Venus en Mars staan ​​in de astrologie bekend als persoonlijke planeten, omdat de motieven die ermee verbonden zijn direct voelbaar zijn en specifiek zijn voor elke individuele persoon.
  • Saturnus en Jupiter worden beschouwd als sociale planeten, omdat ze worden geassocieerd met de positie in de samenleving en de verwachtingen van het leven beïnvloeden.
  • De zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus worden in de astrologie beschouwd als zevenvoudige planeten. Ze werden al gebruikt door astrologen voordat de planeten werden ontdekt die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Ze worden geassocieerd met het individuele karakter van een persoon en hun invloed is voelbaar in het dagelijks leven.
  • Uranus, Neptunus en Pluto staan ​​bekend als hogere of interpersoonlijke planeten (de onderlinge relatie tussen personen. Ze waren niet bekend bij de astrologen uit de oudheid, omdat ze niet met het blote oog kunnen worden gezien. Ze dwingen ons om buiten puur persoonlijke belangen te handelen en de situatie op grote schaal te zien. Hun actie wordt door hen als een uitdaging van buitenaf gezien, wat hen ertoe aanzet om te veranderen. De hogere planeten tonen de betrokkenheid van de mens bij universele menselijke processen.

Hieronder zie je de symbolen van de planeten die in de astrologie zijn aangenomen. Elk symbool is individueel beschreven:

De zon

De zon in astrologie, is verantwoordelijk voor wil, integriteit, zelfkennis. De zon regeert het sterrenbeeld Leeuw en het vijfde huis van de horoscoop. De zon is het centrum van ons bestaan ​​en weerspiegelt het deel dat wil schijnen en de ware essentie wil uitdrukken. Het vertegenwoordigt een gevoel van uniekheid, betekenis en zelfvertrouwen. Dit is het centrale deel van de persoonlijkheid, dat voortdurend evolueert, symboliseert de taak van een heel leven en zelfkennis.

De maan

De maan in astrologie is verantwoordelijk voor emoties, een gevoel van zelfbehoud, voeding, moederschap, instinct. De maan regeert het sterrenbeeld Kreeft en het vierde huis van de horoscoop. De maan is verantwoordelijk voor je emotionele houding en hoe je reageert op je omgeving. Ze belichaamt universele menselijke behoeften aan veiligheid, betrouwbaarheid en bescherming, de behoefte om te ontvangen en te geven, te koesteren, zich erbij te voelen en individualiteit te hebben.

Mercurius

Kernwoorden: intelligentie, communicatie, cognitie. De planeet Mercurius in astrologie regeert de tekens Tweelingen en Maagd, evenals het derde huis. Vanuit het oogpunt van astrologie vertegenwoordigt deze planeet het verlangen dat inherent is aan alle mensen naar begrip en communicatie in een of andere vorm. Het definieert hoe je denkt en eerdere ervaringen verwerkt, hoe de geest werkt, wat hij doet en waarop hij focust, waar we naar streven en hoe informatie wordt waargenomen/

Venus

De planeet Venus in astrologie is verantwoordelijk voor harmonie, schoonheid, liefde, huwelijk, partnerschap, relaties, keuze, kunst, waarden en geld. Venus regeert in de astrologie over de sterrenbeelden Stier en Weegschaal, evenals over het tweede en zevende huis. De invloed van planetaire energie brengt harmonie, een gevoel van verbondenheid, sensualiteit en het verlangen naar liefde, relaties.

Mars

Kernwoorden: energie, actie, verlangen, assertiviteit, kracht. De planeet Mars in astrologie regeert de sterrenbeelden Ram en Schorpioen, evenals het eerste en achtste huis. Mars verpersoonlijkt vitale energie, basismotieven en impulsen. Op het niveau van het lichaam symboliseert het fysieke kracht. In astrologische termen is Mars verantwoordelijk voor de drijvende krachten die je helpen uitdagingen het hoofd te bieden en jezelf te mobiliseren in geval van gevaar. 

Jupiter

De planeet Jupiter in astrologie is verantwoordelijk voor expansie, ontwikkeling, vrijgevigheid, optimisme, reizen, wetenschap, filosofie, religie. Jupiter regeert over de sterrenbeelden Boogschutter en Vissen, evenals over het negende en twaalfde huis. Jupiter wordt vaak geassocieerd met geluk en is verantwoordelijk voor materiële, spirituele en intellectuele ontwikkeling. Hij vermenigvuldigt alles wat hij aanraakt. Dit is zeker een goede kwaliteit, maar als het te veel is, kan dit leiden tot overmaat, de neiging om risico’s te nemen vanwege buitensporig optimisme of uitputting van middelen als gevolg van verspilling. 

Saturnus

De planeet Saturnus in astrologie is verantwoordelijk voor zelfdiscipline, orde, beperkingen, geweten, tegenspoed, compressie, staat, macht, tijd, ouderdom. Saturnus heerst over het sterrenbeeld Steenbok en het tiende huis. Saturnus stelt bepaalde beperkingen, zonder welke chaos in het leven zou regeren. Zijn creatieve energie komt tot uiting in het feit dat hij iemand wereldse wijsheid schenkt. Het helpt je jouw plaats in het leven te bepalen en te werken aan langetermijndoelen, geeft je inzicht in de waarde van planning, organisatie, discipline en uithoudingsvermogen. De planeet helpt om bewuste, sociaal verantwoordelijke volwassenen te worden. Zijn positie in de geboortehoroscoop zal aangeven waar en hoe je doorzettingsvermogen, zelfdiscipline en nederigheid kunt leren.

Uranus

De planeet Uranus in astrologie is verantwoordelijk voor verandering, innovatie, vooruitziende blik, toekomst, innerlijke stem. Uranus heerst over het sterrenbeeld Waterman en over het elfde huis. De planeet symboliseert het verlangen om te breken met de beperkingen en conventies van het dagelijks leven. Vanuit astrologisch oogpunt is het de drijvende kracht die iemand ertoe aanzet om te protesteren tegen de gevestigde orde der dingen, naar onafhankelijkheid te streven en volgens zijn eigen regels te spelen.

Neptunus

De planeet Neptunus in astrologie is verantwoordelijk voor intuïtie, inspiratie, religie, mystiek, illusies, dromen, fantasieën, idealen. Neptunus heerst over het sterrenbeeld Vissen en over het twaalfde huis. Het planetaire principe doorbreekt de grenzen van het ego en brengt het individu in verband met een hogere, collectieve vorm van zijn. Neptunus roept op om de beperkingen te vernietigen die worden opgelegd door de harde realiteit, maar niet zoals Uranus – als resultaat van harde acties, maar voorzichtig en onmerkbaar.

Pluto

De planeet Pluto in astrologie is verantwoordelijk voor het onderbewustzijn, instinct, transformatie, zuivering. Pluto regeert het sterrenbeeld Schorpioen en het achtste huis. Pluto vernietigt alles wat nutteloos is en wat de ontwikkeling belemmert. Dit kunnen persoonlijkheidskenmerken zijn, bijvoorbeeld hebzucht, afgunst, jaloezie, haat. Het moedigt ons aan om in het reine te komen met de donkere, instinctieve kant van onze natuur. Het creëert verandering en vernietigt die aspecten van de persoonlijkheid waaruit we al zijn gegroeid. 

Cycli van de planeten

De acht planeten van het zonnestelsel, de zon en de maan, hebben hun eigen cycli en banen en spelen een essentiële rol in de astrologie. Elk van hen heeft zijn eigen tijd nodig om een ​​cyclus in alle sterrenbeelden te voltooien.

  • Snelle planeten (zon, maan, Mercurius, Venus, Mars) bewegen relatief snel in de dierenriem. De maan draait bijvoorbeeld in 28 dagen om de aarde, Mercurius in 88 dagen om de zon, Venus in 225 dagen en Mars in 687 dagen.
  • Jupiter en Saturnus hebben een langzamere cycli, Jupiter draait om de zon in 11,86 jaar, Saturnus in 29,46 jaar.
  • Uranus, Neptunus en Pluto duren respectievelijk 84, 165 en 248 jaar.

Ook interessant om te lezen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

* indicates required

Neem een kijkje in onze webshop:

Dit vind je misschien ook leuk...