Zie hier de actuele maanstand van vandaag en in welke sterrenbeeld de maan zich vandaag bevindt. Ook kun je de tijden zien wanneer de maan zichtbaar wordt en weer onder gaat.
Huidige maanstand van vandaag.
Jonge sikkel maan (waxing crescent)
De maanfase jonge sikkel maan begint precies na de Nieuwe Maan en verschijnt als een constant groeiende sikkel aan de nachtelijke hemel. We kunnen de maan al ‘s ochtends met het blote oog waarnemen. De jonge sikkel maan duurt meestal een week, totdat de sikkel verandert in de volledige verlichte helft van de maan. Met andere woorden, gedurende de volgende dagen zullen we in staat zijn om de rechter (noordelijk halfrond) of linker (zuidelijk halfrond) rand te zien met toenemende verlichting. Wanneer de maan voor 50% verlicht is, gaat de maan de volgende fase in: het eerste kwartier.
Eerste kwartier (first quarter)
De maanfase het eerste kwartier. Deze fase begint direct na de wassende maan en verschijnt als een verlichte helft van de maanschijf. Met andere woorden, de maan het eerste kwartier is precies met 50% verlicht. Op het noordelijk halfrond zien we de verlichte helft aan de rechterkant. Op het zuidelijk halfrond daarentegen – aan de linkerkant. Maar waar je ook bent, de beste tijd om de maan te zien is in de vroege avond. In de volgende dagen zal de Maan blijven groeien en de volgende fase ingaan de wassende maan.
Wassende Maan (waxing gibbous)
Maanfase voor vandaag is de wassende maan. Het begint precies na het eerste kwartaal en verschijnt als een constant groeiende bult aan de nachtelijke hemel. We kunnen het met het blote oog waarnemen bij zonsondergang, ‘s nachts en voor zonsopgang. Het woord “gibbous” werd in de middeleeuwen geboren uit het Latijnse woord, wat “bultrug” betekende. Waxing Gibbous duurt meestal ongeveer een week, totdat de bult verandert in de volledig verlichte maanschijf. Met andere woorden, tijdens de volgende dagen zullen we in staat zijn de rechter (noordelijk halfrond) of linker (zuidelijk halfrond) rand te zien met toenemende verlichting. Als er 100% verlichting is, gaat de maan haar volgende fase in, de zogenaamde volle maan.
Afnemende halve maan (waning crescent)
De maanfase afnemende halve maan. Deze fase begint precies na het laatste (of derde) kwartier en verschijnt als een constant afnemende sikkel aan de nachtelijke hemel. We kunnen deze fase voor de zonsopgang met het blote oog waarnemen. De halve maanvorm die het beroemdste symbool werd in de geschiedenis, kunst en astrologie. De afnemende halvemaan duurt meestal ongeveer een week, totdat de sikkel volledig verdwijnt en voor ons onzichtbaar wordt. Met andere woorden, gedurende de volgende dagen zullen we de maan links (noordelijk halfrond) of rechts (zuidelijk halfrond) met afnemende verlichting kunnen zien. Wanneer er 0% verlichting is, gaat de maan haar nieuwe cyclus in met de volgende fase, de nieuwe maan.
Afnemende maan (waning gibbous)
De maanfase de afnemende maan begint precies na de Volle Maan en verschijnt als een steeds kleiner wordende bult aan de nachtelijke hemel. We kunnen het met het blote oog observeren in de late nacht, voor zonsopgang en zelfs in de vroege ochtend. Het woord “gibbous” werd in de middeleeuwen geboren uit het Latijnse woord, wat “bultrug” betekende. Waning Gibbous duurt meestal ongeveer een week, totdat de bult verandert in de exact verlichte helft van de maanschijf. Met andere woorden, tijdens de volgende dagen zullen we de maan links (noordelijk halfrond) of rechts (zuidelijk halfrond) kunnen zien met afnemende verlichting. Wanneer er 50% verlichting is, gaat de maan de volgende fase in, het laatste (of derde) kwartier.
Volle maan (full moon)
De maanfase voor vandaag is de volle maan. Volle maan verschijnt in een geval waarin de lengtes van de ecliptica van de maan en de zon 180 ° verschillen. De aarde is dus precies tussen hen in geplaatst, zodat we de hele maanschijf kunnen zien verlicht door de zon. Met andere woorden, de volle maanfase is een kort tijdsinterval met 100% verlichting. Het begint direct na de wassende maan en vertegenwoordigt ongeveer een halve synodische maand. Gewoonlijk duurt de maan ongeveer 29,5 dagen, dus de volgende volle maan zal na ongeveer 29 dagen plaatsvinden. In de volgende dagen zal de maan beginnen af te nemen en de volgende fase ingaan – Afnemende Maan.
Ook interessant om te lezen:
- Maankalender 2021
- Maankalender 2020
- De namen van de volle maan
- De maan en bijgeloof
- Volle maan ritueel
- De maanfases en hun betekenis
Schrijf je in voor de nieuwsbrief