huidige maanstand
Astrologie, De maan

Actuele maanstand en de betekenis

Zie hier de actuele maanstand van vandaag en in welke sterrenbeeld de maan zich vandaag bevindt. Ook kun je de tijden zien wanneer de maan zichtbaar wordt en weer onder gaat.

Huidige maanstand van vandaag.

Jonge sikkel maan (waxing crescent)

De maanfase jonge sikkel maan begint precies na de Nieuwe Maan en verschijnt als een constant groeiende sikkel aan de nachtelijke hemel. We kunnen de maan al ’s ochtends met het blote oog waarnemen. De jonge sikkel maan duurt meestal een week, totdat de sikkel verandert in de volledige verlichte helft van de maan. Met andere woorden, gedurende de volgende dagen zullen we in staat zijn om de rechter (noordelijk halfrond) of linker (zuidelijk halfrond) rand te zien met toenemende verlichting. Wanneer de maan voor 50% verlicht is, gaat de maan de volgende fase in: het eerste kwartier.

Eerste kwartier (first quarter)

De maanfase het eerste kwartier. Deze fase begint direct na de wassende maan en verschijnt als een verlichte helft van de maanschijf. Met andere woorden, de maan het eerste kwartier is precies met 50% verlicht. Op het noordelijk halfrond zien we de verlichte helft aan de rechterkant. Op het zuidelijk halfrond daarentegen – aan de linkerkant. Maar waar je ook bent, de beste tijd om de maan te zien is in de vroege avond. In de volgende dagen zal de Maan blijven groeien en de volgende fase ingaan de wassende maan.

Wassende Maan (waxing gibbous)

Maanfase voor vandaag is de wassende maan. Het begint precies na het eerste kwartaal en verschijnt als een constant groeiende bult aan de nachtelijke hemel. We kunnen het met het blote oog waarnemen bij zonsondergang, ’s nachts en voor zonsopgang. Het woord “gibbous” werd in de middeleeuwen geboren uit het Latijnse woord, wat “bultrug” betekende. Waxing Gibbous duurt meestal ongeveer een week, totdat de bult verandert in de volledig verlichte maanschijf. Met andere woorden, tijdens de volgende dagen zullen we in staat zijn de rechter (noordelijk halfrond) of linker (zuidelijk halfrond) rand te zien met toenemende verlichting. Als er 100% verlichting is, gaat de maan haar volgende fase in, de zogenaamde volle maan.

Afnemende halve maan (waning crescent)

De maanfase afnemende halve maan. Deze fase begint precies na het laatste (of derde) kwartier en verschijnt als een constant afnemende sikkel aan de nachtelijke hemel. We kunnen deze fase voor de zonsopgang met het blote oog waarnemen. De halve maanvorm die het beroemdste symbool werd in de geschiedenis, kunst en astrologie. De afnemende halvemaan duurt meestal ongeveer een week, totdat de sikkel volledig verdwijnt en voor ons onzichtbaar wordt. Met andere woorden, gedurende de volgende dagen zullen we de maan links (noordelijk halfrond) of rechts (zuidelijk halfrond) met afnemende verlichting kunnen zien. Wanneer er 0% verlichting is, gaat de maan haar nieuwe cyclus in met de volgende fase, de nieuwe maan.

Afnemende maan (waning gibbous)

De maanfase de afnemende maan begint precies na de Volle Maan en verschijnt als een steeds kleiner wordende bult aan de nachtelijke hemel. We kunnen het met het blote oog observeren in de late nacht, voor zonsopgang en zelfs in de vroege ochtend. Het woord “gibbous” werd in de middeleeuwen geboren uit het Latijnse woord, wat “bultrug” betekende. Waning Gibbous duurt meestal ongeveer een week, totdat de bult verandert in de exact verlichte helft van de maanschijf. Met andere woorden, tijdens de volgende dagen zullen we de maan links (noordelijk halfrond) of rechts (zuidelijk halfrond) kunnen zien met afnemende verlichting. Wanneer er 50% verlichting is, gaat de maan de volgende fase in, het laatste (of derde) kwartier.

Volle maan (full moon)

Moon Phase for Today is the Full Moon. Full Moon appears in a case when the Moon and Sun ecliptic longitudes differ by 180ยฐ. Thus, the Earth is placed exactly between them, so we can see the whole lunar disk lighted by the Sun. In other words, the Full Moon phase is a short time interval with the 100% illumination. It starts right after the Waxing Gibbous and roughly represents a half of a synodic month. Usually, lunation lasts for 29.5 days approximately, so the Next Full Moon will take place after about 29 days. In the following days, the Moon will begin to decrease and enter the next phase – Waning Gibbous.

Ook interessant om te lezen:

Nieuwsbrief
daghoroscoop

Neem een kijkje in onze webshop:

Dit vind je misschien ook leuk...