Maanstand vandaag: nieuwe maan in Schorpioen
Astrologie De maan Rituelen

Maanstand vandaag: Nieuwe maan in…

De maanstand vandaag, 4 november 2021, is de nieuwe maan. Ditmaal in het waterteken Schorpioen. Een nieuwe maan in dit intense sterrenbeeld, sommige astrologen claimen zelfs hét meest intense sterrenbeeld, maakt als geen ander het toneel vrij voor onverwerkte diepe emoties en transformatie. Uiteraard zal er genoeg ruimte zijn voor nieuwe intenties zetten en manifesteren. Maar besef goed dat licht niet kan bestaan zonder donker. Het kan dus maar zo zijn dat er tijdens deze nieuwe maan meer licht geschenen wordt op de duisternis binnenin jou. Sta hier niet afwijzend tegenover. De Schorpioen energie zal volop aanwezig zijn en kan je hier doorheen helpen. Het is echter wel handig om te weten wat je kan gaan tegenkomen. Een ding is zeker; deze nieuwe maan heeft veel voor jou in petto…

Maanstand vandaag: Nieuwe maan in Schorpioen

Leven met de maan wordt vaak gezien als zweverig, met je hoofd in de wolken en de realiteit ontkennen. Oftewel regenbogen, cupcakes en unicorns… Wat ons betreft is dit een absolute misconceptie. Uiteraard zit er een hele fijne en mystieke kant aan leven met de maan maar iemand die zich langer heeft verdiept in dit onderwerp weet dat het juist heel belangrijk is om het donker erbij te betrekken. Tijdens deze nieuwe maan is hét perfecte moment om dat te doen. 

Gedurende deze nieuwe maan staan zowel de Mars, Mercurius als de zon in het teken Schorpioen. Dit zorgt voor stoot aan krachtige, bijna rusteloze energie in ons leven. Je krijgt bijvoorbeeld meer werk af of wordt overladen met creatieve ideeën voor een nieuw project. Gebruik dit in je voordeel! Maar onthoud wel; geef niet meer dan je aankunt. Laat je ego dus niet met je aan de loop gaan en check frequent in op je binnenwereld. 

Diepgang, transformatie en seksualiteit kunnen zomaar onderwerpen zijn die gedurende de maanstand vandaag naar voren komen. Over de specifieke invloeden van de planeten Mars en Mercurius komen we later in dit artikel terug. 

The darkside of the moon

Uit bovenstaande tekst had je al op kunnen maken dat de nieuwe maan in november in het teken staat van het aankijken van jouw schaduwkanten. Dit klinkt voor veel mensen als iets angstaanjagends en iets wat ze liever niet doen. Maar vroeg of laat zal ieder die zich bezighoudt met leven met de maan, of spiritualiteit an sich, beseffen dat je zonder het onder ogen komen van je donkere kanten je jouw volledige potentieel nooit zal ontdekken. En wat wordt er nou eigenlijk bedoelt met het aankijken van jouw schaduwkanten? Is dit alles wel zo duister als we onszelf doen geloven? En hoe helpt de huidige maanstand mij hierbij? In dit kopje gaan we hier uitgebreid op in.

“There is no dark side of the moon, really. Matter of fact, it’s all dark. The only thing that makes it look light is the sun

– Gerry O’Driscoll
Bovenstaande quote klinkt in eerste instantie misschien een beetje pessimistisch maar als je hem op een andere manier leest is deze juist enorm geruststellend. Jij bepaald de grootte van de ‘dark side’ van jouw maan. Alles waar jij geen licht op schijnt is per definitie donker. Dus hoe meer aspecten van jezelf je toelaat, en dus licht op schijnt, hoe kleiner de ‘dark side’. Het is dus volledig aan jou. Al moet je natuurlijk wel wat (innerlijk)werk doen bij het onder ogen komen van jouw donkere kanten. Maar met de maanstand vandaag word je flink gesterkt!

Maanstand vandaag in een woord…

De nieuwe maan van 4 november is simpelweg; uitdagend. Of je nou een water, vuur, lucht of aarde teken bent; deze maan is niet voor de poes. De maan zal jou subtiel doch dringend vragen de verdieping op te zoeken. Dit betekend dat je het kleed waaronder je de afgelopen tijd (of misschien al wel veel langer) bepaalde gevoelens, gebeurtenissen of zelfs mensen hebt geveegd eens zal moeten optillen. De tijd is gekomen om de emoties die je diep in de lades van je ziel hebt weggestopt te gaan ervaren. Het ontkennen van gevoelens/gebeurtenissen/personen die er wel zijn uiteindelijk alleen averechts werken. Daarom is het zaak om deze gevoelens te doorleven en de nieuwe maan in Schorpioen is daar uiterst geschikt voor. 

Schorpioen het teken is dat zich niet schaamt voor zijn donkere kant; ze zijn zich hier zelfs vaak ten volle bewust van. Laat tijdens deze nieuwe maan alles er dus zijn. Waak er wel voor dat je niet verdwaald raakt in een labyrint van schaduwen. Mocht je vooral de neiging voelen om enkel te gaan tobben zit je waarschijnlijk nog te veel in je hoofd. Het is de bedoeling om meer in je lichaam te zakken. Probeer er dus een bepaalde uiting aan te geven. Wil je schreeuwen, schreeuw. Kan je niet stoppen met huilen, laat die rivier maar stromen. Heb je de behoefte om te dansen, dans alsof de morgen niet bestaat. Je hoeft geen oplossing te vinden voor je gevoelens; je hoeft ze enkel bestaansrecht te geven. 

Jouw zwarte maan

Naast gevoelens, gebeurtenissen of mensen die je onder het kleed tegen kan komen bestaan er ook eigenschappen die je liever niet erkent. Denk hierbij aan eigenschappen die je onderdrukt als je er een glimps van opvangt. Misschien vind je het te mannelijk/vrouwelijk, wordt het maatschappelijk gezien niet geaccepteerd of heb je er zelfs het label ‘slecht’ op geplakt. De zwarte maan staat symbool voor deze eigenschappen. Ook wel bekend als Lilith. Vooral vrouwen vinden het moeilijk om hun Lilith ruimte te geven. 

Je kan jouw zwarte maan gemakkelijk uitrekenen door middel van je geboortedatum, -tijd en -plaats. Op het internet zijn verschillende zwarte maan calculators te vinden waarmee je binnen een klik weet in welk sterrenbeeld jouw zwarte maan staat. De calculator op de website van het Belgische tijdschrift Bloom vonden wij zelf een prettige tool om te gebruiken. Zelf proberen? Klik hier!

Lilith

In de 3e-5e eeuw werd Lilith neergezet als een vrouwelijke demon die kwaad verspreide. Ze werd geassocieerd met ziekte, kindersterfte, de nacht en het verleiden van (getrouwde) mannen. Dit omdat ze zich niet vertellen wat ze moest doen, noch voelde ze de behoefte zich te vormen naar de verwachting van de maatschappij. Sommige geloven dat zij de eerste vrouw van Adam was maar zij zich “té” gelijk aan hem voelde en uiteindelijk is gevlucht naar de woestijn. Zij staat tegenwoordig voor velen voor de onderdrukte vrouwelijke kracht. Waar Litith bij onze voormoeders onbekend was, is ze terug in ons collectieve vrouwelijke bewustzijn. Hiermee aan het werk gaan kan een vrouw veel bieden. Zelfs op collectief niveau!

Meer lezen over Lilith? Binnenkort publiceren wij een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van onze nieuwste artikelen!

* indicates required

Transformatieve maan

Tegen welke blokkades loop jij geregeld aan? Zijn het negatieve overtuigingen die je op de kast jagen, verwachtingen van anderen of ben je gewoon nog zoekende naar wat je wilt? De maanstand vandaag zal je helpen spanningen los te laten en nieuwe bruggen te slaan. Niet gek dus als je jezelf ineens veel diepere vragen stelt. Ga deze verdieping niet uit de weg; je staat aan het begin van een bijzondere transformatie!

Mocht je de behoefte voelen aan nog meer diepgang ga hierover in gesprek met de mensen die dichtbij je staan. Stel open vragen over hun dromen, doelen en obstakels. Je zal merken dat, indien zij open staan voor deze onderwerpen, hier hele mooie en helende gesprekken uit voort kunnen komen. 

Blijf je deze nieuwe maan liever wat meer in jezelf gekeerd ook helemaal goed. Probeer dan het nieuwe maan ritueel verder in dit artikel eens, verdieping gegarandeerd! 

Maanstand vandaag en de planeten

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat niet alleen de maan in het sterrenbeeld Schorpioen staat maar de Zon, Mars en Mercurius ook. Om de energie van deze nieuwe maan nog beter te begrijpen hebben we de invloeden van deze verschillende hemellichamen kort voor je samengevat. 

Invloed Mars in Schorpioen

Wanneer je weet dat Schorpioen energie vaak als zeer intens wordt ervaren en Mars als de oorlogsplaneet wordt gezien zal het niet als een verrassing komen wanneer wij zeggen dat de energie tijdens deze nieuwe maan als een bom in zal slaan. Wanneer je erg gevoelig bent voor de energie van de maan is het niet gek dat je je rusteloos voelt. De krachtige energie van Mars in combinatie met het temperament van dit waterteken kan tot hevige strijd lijden. Herken jij soortgelijke situatie? Neem dan even afstand en probeer de dingen niet te zwart wit te zien. 

De positieve kant van deze energie is dat je ontzettend scherp bent; je zal je niet zomaar laten afleiden door mooie versierseltjes. Je wilt de dingen tot op de bodem uitzoeken. De essentie is waar het je om gaat. 

“And last but not least” Mars in Schorpioen kan zorgen voor flink wat seksuele energie. Geef jezelf hieraan over zonder je druk te maken over je uiterlijk of andere bijzaken. Seks kan zonder al die afleidingen een fantastische poort naar bevrijding zijn. Stop al je schaamte dus even in de kast en geniet van met volle teugen!

Invloed Mercurius in Schorpioen

Mercurius staat voor alles wat te maken heeft met communicatie. De energie van deze planeet kan je helpen met praten over je gevoelens en blokkades. Dit is fijn, zeker wanneer je niet zo’n prater bent van jezelf. Daarnaast helpt Mercurius in Schorpioen je een handje mee in jouw transformatie. De energie van dit hemellichaam moedigt je namelijk aan om met volledige aandacht en compassie voor jezelf, de reis naar binnen te maken. Om daar de antwoorden op jouw vragen te vinden en zo de eerste stappen in je zelfheling te zetten.

Aan de andere kant kan het zijn dat de energie er voor zorgt dat je wat scherper van tong bent deze periode. In combinatie met Mars in Schorpioen is dit niet direct een goed teken. Let er dus op dat je niet té veel en te bot kritiek op andere, zoals collega’s uitspreekt.

Invloed zon op maanstand vandaag

Het woord ‘intens’ is in dit artikel al meerdere keren gebruikt maar dat is niet zonder goede reden. Er staat gewoon een hele intense tijd voor je deur. En de zon in Schorpioen maakt deze niet minder int… afijn je snapt wat we bedoelen. Met de zon in Schorpioen is het bijna zeker dat je jezelf de komende tijd zal tegenkomen. In de komende periode van 4 weken zal het alsmaar moeilijk worden om je donkere kanten niet aan te kijken. Ben je toch van plan je hiertegen te verzetten raden wij je aan een stevige dweil te kopen aangezien je flink zal moeten dweilen met die kraan open. 

Maar niet getreurd, intensiteit met betrekking tot jouw schaduwkanten betekent ook intensiteit op het gebied van jouw fijne kanten. Verdrink jezelf dus niet alleen in het doorvoelen van onverwerkte emoties maar ervaar emoties als liefde net zo intens. Ook daar leent de zon in Schorpioen zich uitstekend voor. 

‘Turn your wounds into wisdom.’ 

– Oprah Winfrey

Perfect ritueel voor nieuwe maan in Schorpioen

Wow! Wat een hevige energieën staan er op ons te wachten. De maanstand vandaag is absoluut een bijzondere. Wij voelde deze krachten al behoorlijk tijdens het schrijven van dit artikel. We kunnen zelfs wel zeggen dat we een beetje zenuwachtig zijn voor de komende tijd. Misschien voel jij je na het lezen van dit artikel ook wel een beetje gespannen. Tijd om te beginnen met loslaten dus! Met behulp van onderstaand nieuwe maan ritueel kan je weer even helemaal terug komen bij jezelf en je intenties.
Enjoy!

Eerst even terug naar de basis

Ja, we gaan absoluut nog aandacht besteden aan het manifesteren van jouw wensen maar we moeten nu eerst echt even terug naar de basis. De maanstand vandaag en de aankomende periode vraagt veel van ons, daarom is het belangrijk nu weer even te zakken in ons lichaam. Dit gaan we doen door te mediteren. Sla deze stap alsjeblieft niet over! Je zal merken dat wanneer je, voorafgaand aan het manifesteren, hebt gemediteerd je jouw wensen veel duidelijker het universum in kunt sturen. Dit maakt het manifesteren vele malen krachtiger en hoe krachtiger hoe beter, toch?

Oké, we gaan beginnen. Het is van cruciaal belang dat je jouw telefoon zo meteen uit zet en hem voor je eigen gemak even in een andere kamer legt. Zo zal jouw telefoon je met geen mogelijkheid kunnen afleiden. Ga op een plek zitten waar je niet gestoord zal worden. Misschien vind je het fijn om deze ruimte eerst met wat salie, wierook of Palo Santo te zuiveren. Steek wat kaarsen aan en eventueel wat meditatieve muziek. Leg een notitieboekje of een aantal vellen papier en een pen naast je neer voor na de meditatie.

 • Sluit wanneer je klaar bent voor jouw meditatie je ogen en focus je op je ademhaling. Probeer de weg van je adem te volgen. Van boven naar beneden in een rechte lijn door je lichaam en weer terug. Maak je geen zorgen als je afdwaalt. Keer dan gewoon weer terug naar je ademhaling.
 • Luister naar alle geluiden in de kamer, ervaar ze en keer dan weer terug naar je ademhaling.
 • Luister naar alle geluiden buiten de kamer, observeer deze en keer weer terug naar het observeren van je ademhaling.
 • Heb je een mantra die je graag gebruikt herhaal deze dan in stilte of hardop. Nog geen mantra die je graag gebruikt. Herhaal dan de welbekende mantra “om”. Houd dit enige tijd vol.
 • Denk, na zo’n 10 tot 15 minuten te hebben gemediteerd, aan iets of iemand waar je enorm dankbaar voor bent.
 • Visualiseer dat je het gevoel van dankbaarheid door heel je lichaam kan laten vloeien en uiteindelijk terug brengt naar je hart.
 • Stel jezelf daarna de vraag “Wat is het dat ik wil?” en kijk wat er voor dingen bij je opkomen
 • Wrijf in je handen tot ze lekker warm aanvoelen en leg ze dan op je gezicht.
 • Open je ogen en noteer alles wat er bij je opkwam bij de vraag “Wat is het dat ik wil?”.

Manifesteren als de beste

Dat iedereen kan manifesteren is iets wat we nu onderhand wel weten maar hoe je op de juiste manier kan manifesteren, dat is nog niet voor iedereen duidelijk. Wij leggen aan de hand van een aantal richtlijnen kort uit hoe je het beste kunt manifesteren in samenwerking met de maanstand vandaag.

 • Hecht je niet te veel aan de manier waarop je wensen uitkomen. Is het jouw doel bijvoorbeeld om een nieuwe auto te manifesteren zodat je sneller op je werk komt kan het maar zo zijn dat die auto er (nog even) niet in zit maar je nieuwe collega wel voorstelt je elke dag op te pikken omdat jullie bij elkaar in de buurt wonen. Zo heb je toch gekregen wat je wilde alleen op een andere manier. Een manier die momenteel meer passend is voor jouw situatie. Met kleine stapjes kom je er ook!
 • Neem de tijd om oprecht dankbaar te zijn voor alles wat je nu al hebt. Bedank alles en iedereen die bij je opkomt hardop of in je hoofd. Voor een extra sterke manifestatie schrijf je zo’n 5 tot 10 personen of dingen op waar je dankbaar voor bent.
 • Zorg ervoor dat de woorden van dankbaarheid geen lege woorden zijn, vul ze met de liefde die je voor die personen/dingen voelt.
 • Bekijk het lijstje met antwoorden op de vraag “Wat is het dat ik wil?” die je na je meditatie hebt gemaakt. Vul aan waar je het idee hebt aan te moeten vullen. Welke 10 wensen springen er voor jou uit?
 • Visualiseer bij elke wens hoe het is als deze zou uitkomen. Welke emoties zou je voelen? Hoe zou je er dan bij zitten/staan? Zijn er mensen die de uitkomst van deze wensen met je vieren? Wat is de blik op hun gezicht? Je mag het zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt. Des te uitgebreider je visualisatie, des te krachtiger de manifestatie.
 • Schrijf een kort ‘game plan’. Wat ga je doen om deze wensen uit te laten komen?
 • Nu kan je er voor kiezen om de wensen die je hebt opgeschreven symbolisch te verbranden of af te sluiten met een kleine meditatie.
 • Of je nou kiest voor het verbranden van je lijst met wensen of de meditatie spreek hardop uit: “Mits het voor het welzijn voor allen is; zo zal het zijn”.
 • En misschien wel het belangrijkste geloof dat jij je wensen waard bent. Want als jij niet geloofd in dat je een succesvolle uitkomst van jouw manifestatie verdiend, zal het universum jou deze ook nooit toebedelen.

Wij wensen jou een fijne nieuwe maan toe en dat jouw manifestaties allemaal succesvol zullen zijn. In het welzijn van allen; zo zal het zijn!

Lieve groet,
Valentina Julia & Jamie-Lee

“De toekomst wordt gecreëerd in het heden”

– Deepak Chopra

Dit vind je misschien ook leuk...