maanstanden 2023
De maan

Alle Maanstanden van 2023: Een Overzicht van Nieuwe Manen en Volle Manen

De maan, een eeuwenoud symbool van mysterie en betovering, heeft altijd de aandacht van mensen getrokken. Haar schijnbare veranderingen aan de nachtelijke hemel hebben geleid tot de ontwikkeling van verschillende maanfasen. Vraag je jezelf wel een af wanneer is het nieuwe maan? Of wanneer is het volle maan? In dit artikel werpen we een blik op de maanstanden van 2023 in een handige maankalender, met specifieke aandacht voor de nieuwe maan, volle maan, de dag van de week en in welk sterrenbeeld de maan staat.

Maanstanden

Elke maancyclus duurt ongeveer 29,5 dagen, wat resulteert in verschillende fasen die we kennen als de maanstanden. De bekendste fasen zijn de nieuwe maan en de volle maan.

Nieuwe maan

De nieuwe maan markeert het begin van de maancyclus. Op dit moment bevindt de maan zich tussen de aarde en de zon, waardoor de verlichte kant van de maan niet zichtbaar is vanaf de aarde. De hemel lijkt donker en de maan lijkt afwezig. Dit is een tijd van vernieuwing en een nieuw begin. Tijdens de nieuwe maan zijn de sterren het meest helder en perfect voor sterrenkijken.

Hieronder staan de data van de nieuwe manen in 2023:

  • Zaterdag 21 januari 2023 (Waterman)
  • Maandag 20 februari 2023 (Vissen)
  • Dinsdag 21 maart 2023 (Ram)
  • Vrijdag 19 mei 2023 (Stier)
  • Zondag 18 juni 2023 (Tweelingen)
  • Maandag 17 juli 2023 (Kreeft)
  • Woensdag 16 augustus 2023 (Leeuw)
  • Vrijdag 15 september 2023 (Maagd)
  • Maandag 13 november 2023 (Schorpioen)
  • Woensdag 13 december 2023 (Boogschutter)

Volle maan

De volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus. Op dit punt staat de maan tegenover de zon, waardoor de verlichte zijde volledig zichtbaar is vanaf de aarde. De nachthemel is helder verlicht, waardoor het landschap bijna een magische gloed krijgt. De volle maan wordt vaak geassocieerd met mystiek en romantiek. Veel culturen hebben legendes en tradities die verband houden met de volle maan.

Hieronder staan de data van de volle manen in 2023:

De maanstanden hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de menselijke cultuur en verbeelding. Ze hebben een impact op het weer, getijden en zelfs het menselijk gedrag. Het begrijpen van de maanstanden kan ons helpen om de natuurlijke ritmes van de wereld om ons heen beter te begrijpen.

In 2023 kunnen we genieten van talloze nieuwe manen en volle manen, elk met hun eigen unieke schoonheid en betekenis. Dus houd je ogen gericht op de nachtelijke hemel en geniet van de magie van de maanstanden in 2023.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* Verplicht veld

Dit vind je misschien ook leuk...