Meditatie
Mindset

Mediteren, wat is het en hoe begin je

Meditatie is oorspronkelijk bedoeld als middel om het einddoel te behalen, namelijk totale verlichting. Meditatie is dus in wezen een spirituele oefening. De voordelen ervan gaan echter verder dan dat die van het spirituele.

Mediteren is zo goed voor je omdat het stress en pijn kan verminderen. Het kan je meer rust geven in je leven, meer creativiteit en na wat meer ervaring zal je een innerlijk gevoel van vrede, vreugde en welzijn krijgen.

Wat je ook doet, meditatie kan je helpen om het beter te doen

– Godin van Licht

Hieronder de 6 stappen die je kunt nemen om te beginnen met het mediteren:

1. Comfortable houding

De juiste houding aannemen tijdens het mediteren is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je zit, dit kan op de grond zijn of op een stoel. Liggend mediteren is niet geschikt voor meditatie, ook al wordt dit nog wel eens aangeraden. De kans dat je tijdens de meditatie in slaap valt is erg groot en dit is niet de bedoeling van de meditatie (of wel?). Gebruik zo nodig een deken of kussen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.

2. Zit rechtop met rug gestrekt

Omdat het ademhalen tijdens de meditatie zo belangrijk is moet de wervelkolom gestrekt zijn en de armen en benen in een comfortabele houding zitten. Mediteren mag geen pijn doen.

3. Kantel je bekken

Zorg ervoor dat je tijdens de meditatie je bekken kantelt. Hierdoor ondersteun je je bovenlichaam beter. Als je dit niet doet zal je onderrug snel pijn gaan doen.

4. Ademen

Waar de ademhaling gaat, volgt de geest. Tijdens de meditatie is het de bedoeling dat je bewust wordt van jezelf en dus ook van je ademhaling. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken maar als beginneling begin je eerst met het observeren van je eigen ademhaling.

5. Vrije gedachten

Het doel van mediteren is om voorbij je eigen gedachten te gaan en te kalmeren. Dit kan nog eens een lastige opgave worden. Probeer je gedachten niet tegen te werken maar ze te observeren zonder oordeel.

6. Glimlach

Het is aangetoond dat als je een lichte glimlach op je gezicht hebt dit kan helpen om je lichaam te ontspannen en je geest kan kalmeren.

Als je het regelmatig doet, zul je merken dat je je sneller ontspannen gaat voelen en dat je meer van het leven geniet.

Gerelateerde artikelen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dit vind je misschien ook leuk...