Ritueel
Rituelen

Ritueel voor loslaten van schuldgevoelens

Wij mensen dragen vaak schuld met ons mee en laten dit dan te lang door woekeren. Dat is niet gezond voor je lichaam en geest. Schuldgevoelens loslaten kan jou leren om meer zorg te dragen voor jezelf en meer zelfliefde te krijgen. Het volgende ritueel kun je gebruiken om je schuld los te laten en de zwaarte van je schouders af te laten glijden. Dit is een ritueel waar je het ding verbrandt dat je probeert te vergeten of vrij te laten. Dit ritueel kan erg therapeutisch zijn wanneer je pijnlijke herinneringen probeert te verwerken of zware emoties doorwerkt.

Je zou dit ritueel in verschillende keren kunnen doen als je je schuldig voelt over verschillende dingen of als je schuldgevoel over een specifiek ding steeds weer opduikt. Doe het zo vaak als je zelf wilt. Dit ritueel vraagt om allereerst te aarden, te centreren en optioneel een cirkel te maken, lees hier hoe je een cirkel maakt.

Wat je nodig hebt:

 • Hittebestendige pan
 • Frankincense wierook
 • Witte kaars
 • Lucifers of aansteker
 • Papier
 • Pen of potlood

Wat te doen:

 1. Centreer en aard jezelf. Maak een heilige cirkel als je denkt dat je er een nodig hebt.
 2. Plaats de hittebestendige pan, de wierook en de kaars op een veilige plek naast elkaar.
 3. Steek het wierook en de kaars aan.
 4. Ga zitten met je ogen dicht en denk aan je schuldgevoel. Waar houdt het verband mee? Wat veroorzaakt het? Kun je aangeven waardoor je je schuldig voelt? Er kunnen ook andere gevoelens naar boven komen zoals wrok, verdriet, schaamte of woede.
 5. Als je klaar bent schrijf je deze dingen op het papier.
 6. Vouw het papier dubbel of in vieren zodat het in de pan past. Houd het papier vast en zeg:

Ik geef deze schuld aan het universum. Ik nodig vrede en sereniteit uit om zijn plaats in te nemen. Open mijn hart voor de positieve energie van deze les en steun me terwijl ik leer om vrij voor mezelf te zorgen. Bedankt voor je vele zegeningen.

7. Raak met de hoek van het papier de vlam van de kaars aan. Wanneer het papier bijna is opgebrand gooi je het in de pan. Laat het wierook en de kaars opbranden.
8. Neem later het as van het papier en gooi het buiten onder stromend water of laat de wind het meenemen.

Ook interessant om te lezen:

Dit vind je misschien ook leuk...