zelfliefde
Mindset

Wat is zelfliefde en hoe ontwikkel je het

Zelfliefde is zelfacceptatie en zelfrespect. Je hoort het steeds vaker, zorg ervoor dat je zelfliefde hebt want alleen dan kan je anderen liefde geven. Niet iedereen begrijpt echter hoe het is om van jezelf te houden. Veel mensen verwarren dit bijvoorbeeld met egoïsme. Wat is het verschil, wat is zelfliefde en hoe je van jezelf kunt houden lees je in dit artikel.

Zelfliefde, wat is het

Wat betekent zelfliefde? Dit is zelfacceptatie en zelfrespect. Maar het is ook het vermogen om voor jezelf te zorgen op ziel, lichaam en geest niveau.

Zelfacceptatie

Dit is een besef van al je voor- en nadelen, externe of interne kenmerken en onvoorwaardelijke, niet oordelende acceptatie. Het vermogen om fouten toe te geven en te accepteren om het verleden te accepteren, wat het ook mag zijn.

Zelfvertrouwen

Het is het vermogen om ondanks alles, persoonlijke grenzen te stellen en te behouden om je normen, waarden, principes en overtuigingen altijd te volgen.

Voor jezelf zorgen

Voor jezelf zorgen is voldoen aan je eigen interesses en behoeften. Voor jezelf zorgen vraagt voortdurende zelfontwikkeling, tijdige behandeling van ziekten en de preventie ervan, zorg voor je lichaam door te sporten, goede voeding en voldoende slaap.

Een persoon die van zichzelf houdt, tolereert niet wat hij niet leuk vindt, pijn doet of niet interessant vind. Persoonlijk geluk en comfort voor iemand die zelfliefde heeft komen op de eerste plaats. Hij is bereid en in staat om alles en iedereen op te geven die hem tegenhoudt om lichamelijk en geestelijk gelukkig en gezond te zijn.

Zelfliefde vs egoïsme

Waarin verschilt zelfliefde van egoïsme? Leven zoals je wilt is geen egoïsme. Egoïsme is wanneer anderen moeten denken en leven zoals jij dat wilt.

Zelfliefde gaat niet over egoïsme en zelfmedelijden.
Zelfliefde is totale acceptatie, voortdurende zelfontwikkeling en een gezonde kritische kijk op jezelf.

Hoe en op welke manier uit je zelfliefde? Zelfliefde manifesteert zich op verschillende manieren. Hier zijn enkele voorbeelden van zelfliefde:

 • Ontspan zonder je schuldig te voelen;
 • Offer jezelf niet op voor anderen;
 • Zaken op orde hebben in je huis en het schoon houden;
 • Zorg voor je uiterlijk, zorg voor je kleding, haar, lichaam, huid;
 • Ontdoe jezelf van gewoonten die slecht zijn, bijvoorbeeld: van alcohol, sigaretten, te veel eten of strikte diëten;
 • Eet regelmatig en evenwichtig;
 • Prijs jezelf en complimenteer jezelf;
 • Geef bij anderen je grezen aan;
 • Niet socialiseren met giftige mensen;
 • Geef je baan op en zoek een baan die je echt leuk vindt;

Een persoon die niet van zichzelf houdt, kan niet van anderen houden.

Soms wordt eigenliefde verward met je overgeven aan al je verlangens. Dit is niet waar. Zelfliefde omvat zowel het vervullen van verantwoordelijkheden als het naleven van discipline. Om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen, moeten veel mensen zichzelf een lange tijd iets ontzeggen. Soms moet je toch iets opofferen voor je persoonlijk gewin.

Een verantwoordelijke houding voor persoonlijke groei is ook voor jezelf zorgen. Veel mensen staan ​​bijvoorbeeld vroeg op om hun doelen te behalen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het is belangrijk voor je eigen bestwil. Veel mensen voelen zich te lui om te gaan sporten, maar als je jezelf herinnert aan het doel wat je ermee wilt behalen, neemt de motivatie toe.

Zelfliefde gaat niet alleen maar over plezier hebben in het leven. Eigenliefde is een constant streven om de kwaliteit van leven in het algemeen op lange termijn te verbeteren.

Tips voor het ontwikkelen van zelfliefde

Om van jezelf te leren houden:

 • Leer jezelf door en door kennen;
 • Ontwikkel je zelfvertrouwen;
 • Werk aan je eigenwaarde;
 • Maak een visonboard van je nieuwe zelf;
 • Maak een levensplan;

Voor je uiterlijk:

 • Complimenteer jezelf elke dag voor de spiegel: kijk naar jezelf in de spiegel en zeg: “Ik houd van mezelf”, “Ik ben mooi / sterk / gezond”

En nog één laatste tip: reserveer eens per week een uur voor jezelf of als dat niet lukt eens per maand de hele dag. Ontspan, heb plezier doe wat je wilt. Op deze dag moet je je bron van energie en liefde aanvullen. 

Wil je meer tips lees dan verder in dit artikel: 4 tips voor meer zelfliefde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Neem een kijkje in de webshop:

Dit vind je misschien ook leuk...